Η Νεάπολη του νομού Λακωνίας, πρώην πρωτεύουσα του δήμου Βοιών λιάζεται στην παραλία στην αγκαλιά του όρμου μεταξύ της Ελαφονήσου και του Καβομαλέα. Είναι η νοτιοανατολικότερη ηπειρωτική πόλη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Το παλιό κομμάτι της πόλης χτίστηκε αμφιθεατρικά σε 2 λόφους, της Αγίας Τριάδος στον οποίο βρίσκεται και η εκκλησία της πόλης και του Βροντά στα ανατολικά. Ο προσανατολισμός της επιτρέπει στα σπίτια να απολαμβάνουν την δροσιά που φέρνει η θάλασσα από τα νότια και να θαυμάζουν την θέα προς τα νησιά της Ελαφονήσου και των Κυθήρων.
Η ιστορία όμως της πόλης ξεκινά από την δεύτερη χιλιετηρίδα προ Χριστού. Στην θέση της σημερινής Νεάπολης βρισκόταν η αρχαία πόλη Βοίες. Η περιοχή των Βατίκων κατοικήθηκε από το μυθικό πρόσωπο του Αινεία, του ιδρυτή της Ρώμης, ο οποίος ίδρυσε στην περιοχή αυτή, την Ήτις και την Αφροδισιάς, που μαζί με τη Σίδη αποτέλεσαν τη «Λακωνική Τρίπολη» των μυκηναϊκών χρόνων. Η Ήτις είναι μία από τις δύο πόλεις που έχτισε ο Αινείας όταν μετά την άλωση της Τροίας, στο ταξίδι του προς την Ιταλία, αναγκάστηκε να καταφύγει στον όρμο των Βοιών. Αναφέρετε ότι βρίσκεται στην περιοχή Παλιόκαστρο. Η Αφροδίσιας κτίστηκε από τον Αινεία ή από αποίκους των Κυθήρων και τοποθετείται στην περιοχή Ψαφάκι, όπου βρέθηκαν τάφοι, κτίσματα και τείχη από πωρόλιθο.
Οι τρεις αυτές πόλεις συνενώθηκαν μεταγενέστερα από τον Βοία, της μυθικής γενιάς των Ηρακλειδών, σε μία πόλη που ονομάστηκε Βοίες. Σύμφωνα με τον μύθο η θεά Άρτεμις έστειλε έναν λαγό να υποδείξει την θέση που ο Βοίας θα έκτιζε την πόλη. Οι Βοίες ήκμασαν μέχρι την ρωμαϊκή εποχή όπου και καταστράφηκε.
Η πρώτη ονομασία της σημερινής πόλης ήταν Πεζούλα, άνηκε στον δήμο Βοιών με έδρα το Λάχι έως το 1840. Τότε και μετά από συνένωση των δήμων Μαλέα και Βοιών αναδείχτηκε πρωτεύουσα ,απέκτησε ξανά την παλιά της ονομασία Βοίες και ρυμοτομικό σχέδιο από Βαυαρό αρχιτέκτονα επί βασιλεία Όθωνα . Παράλληλα η πόλη αναπτύχθηκε, ενσωμάτωσε πληθυσμό από όλα τα χωριά της περιοχής και μετονομάστηκε ξανά σε Νεάπολη.
Η αύρα της Νεάπολης καλεί να την ανακαλύψετε. Να περπατήσετε στα μικρά, μυστικά της σοκάκια αλλά και να θαυμάσετε το εξαιρετικό ρυμοτομικό του 19ου αιώνα. Να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της και το γραφικό της χαρακτήρα του παλιού κομματιού της. Να επισκεφτείτε τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος που στέκει στο ψηλότερο σημείο του λόφου και να αναπνεύσετε τα χρώματα της από την προβλήτα στο δειλινό. Να γευτείτε το ούζο και το χταπόδι αλλά και διάφορους μεζέδες δίπλα στο κύμα. Να περπατήσετε δίπλα στην θάλασσα αλλά να απολαύσετε και το νερό στα δύο χιλιόμετρα, οργανωμένης και βραβευμένης με γαλάζια σημαία επί σειρά ετών, παραλίας.
Πηγή: visitvatika